“Noe forferdelig skjedde, men Islamic Relief-terapi hjelper meg å helbrede etter seksuell vold”

Asia* er en 17 år gammel foreldreløs som bor i en leir for internt fordrevne mennesker i Central Darfur State, Sudan. Hun flyktet fra konflikten i hjembyen da hun var barn, men verre ble det for henne.

«Jeg var alene i krisesenteret vårt, og naboen min overtalte meg til å slippe ham inn. Jeg trengte penger til skolepengene mine, og han lovet at han ville hjelpe meg,” sier Asia, og minner om dagen da en 27 år gammel mann voldta henne.

Hun blødde kraftig og kunne ikke gå engang da bestemoren fant henne. “Jeg forsto ikke hva som skjedde med meg, jeg visste bare at det var noe forferdelig. Jeg var redd, skamfull og hadde vondt. “Min bestemor ba meg bade og ta en varm drikke. Hun visste ikke hva som skjedde; jeg visste ikke hvordan jeg skulle fortelle henne det,” forklarer Asia

Kort tid etter var jeg sammen med bestemoren min på gården og syklet. Jeg falt og begynte å blø voldsomt. Min bestemor og bror kjørte meg til sykehuset, og legene ga meg blod; jeg var nesten død . “Det var da jeg fant ut at jeg hadde en spontanabort, før jeg visste at jeg var gravid!”

Asia stirrer tomt i bakken mens hun fortsetter: “Min bestemor begynte å gråte hysterisk, hun hadde skjønt hva som skjedde med meg. Hun trøstet meg og fortalte meg at dette skjer med mange jenter og at det ikke var min feil. “Jeg var veldig trist over det som skjedde med meg, og jeg var enda tristere etter å ha mistet babyen. Jeg tilbrakte 4 dager på sykehuset før legene skrev ut meg. De ga meg smertestillende og antibiotika,” sier Asia, som tar en pause før han snakker om mannen som voldta henne.

“Jeg trodde han elsket meg; han lovet at han ville gifte seg med meg; jeg stolte på ham.”

Psykisk helse og psykososial støtte

Islamic Relief ga Asia rådgivning gjennom et av våre gjenopprettingssentre for seksuell og kjønnsbasert vold i sentrale Darfurs landlige sykehus. Sentrene gir viktig psykologisk og medisinsk behandling til overlevende. “Da jeg var på sykehuset, kom 2 personer bort til min gråtende bestemor og spurte henne hva som skjedde. De kom til meg og presenterte seg som psykologer med Islamic Relief’s Health Centre,” sier Asia.

Saddam Yahya, Asias psykolog, sier: “Min kollega og jeg henvendte oss umiddelbart til den overlevende da vi fikk vite om overgrepet. Jeg ba kollegaen min, som er en kvinne, om å gå inn først for å få henne til å føle seg trygg. Overraskende, Asia hadde bedt om å få snakke med meg. Hun snakket ikke med noen andre, ikke engang med legene sine.”

Han fortsetter, “Hun begynte å beskrive overgrepet, hun var lydhør på alle spørsmålene mine. Jeg åpnet en saksbehandlingsfil for henne og foretok en foreløpig evaluering. Jeg fant at hun var traumatisert og deprimert.”

“Jeg skrev ut 7 terapiøkter til henne. Hun kom til senteret for de 2 første øktene, men så fryktet hun at folk ville legge merke til at hun kom hit, så jeg meldte meg frivillig til å besøke henne hjemme for resten av øktene,” sier psykologen.

“Terapiøktene har hjulpet meg. Det første jeg sa til psykologen min er at jeg ikke vil slutte på skolen, men jeg har ikke råd til det. En uke senere kom han sammen med sine kolleger fra organisasjonen, og de ga meg kontanter og skolemateriell. “Jeg kunne ikke la være å tenke på at hvis jeg hadde hatt penger til skolepengene, ville ikke denne forferdelige tingen skjedd meg!” sier Asia mens hun holder tilbake tårene.

“Psykologen min oppmuntret meg til å gå på skolen og ha et normalt liv. Favorittfaget mitt er naturfag. Jeg drømmer om å bli lege en dag for å hjelpe folk.” Saddam legger til at “Asia er veldig sårbart; hun er et jentebarn som lever i fattigdom, og hun er også en internt fordrevet. Hun var bare 16 år gammel på det tidspunktet. Det tok mer tid å behandle traumet hennes . “Hun måtte oppleve tapet av 2 foreldre, noe som økte hennes sårbarhet. Gjennom alle disse vanskelighetene var Asia modig og ambisiøs. Hun fortsatte med å gå på skolen og kom på tredjeplass i siste års eksamen.”

Bevissthet om seksuell og kjønnsbasert vold.

“Jeg opplevde fobi for hjemmet mitt fordi hendelsen skjedde der, og jeg fryktet også det sosiale stigmaet. Jeg overvant denne frykten, og jeg er nå mer bevisst på rettighetene mine. Jeg lærte gjennom øktene at det som skjedde med meg var galt og overgriperen skal straffes.

“Jeg har også lært hvordan jeg kan rapportere overgrep enten til politiet, sykehuset eller sivile organisasjoner. Hvis dette noen gang skjer med en av vennene mine, vil jeg aldri la henne være alene, og jeg vil hjelpe henne med å rapportere det,” sier Asia.

Islamic Relief har også trent helsearbeidere, samfunns- og religiøse ledere, og sentrale kvinner og ungdomsgrupper.

Sentral-Darfur-staten opplevde en langvarig periode med konflikt. Islamic Relief sentre er en del av en integrert intervensjon som serverer over 52 200 konfliktrammede personer med primærhelsetjenesten. Islamic Relief støtter også ernæring sentre som behandler akutt underernæring hos barn under 5.

Asia sier: “Jeg er takknemlig for støtten jeg fikk, uten den ville jeg ha blitt dårligere. Jeg har kommet langt.”

*Navnet er endret for å beskytte identiteten

Islamic Relief Norge © 2024 | Alle rettigheter reservert| Veldedighets nummer: 919 852 658

RASK DONER KR